Istoria serviciului de inchirieri auto

Istoria serviciului de inchirieri auto

16 Sep. 2019

Inchirierea unei masini a devenit un lucru obisnuit in zilele noastre, mai ales in momentul in care ai nevoie de un automobil cand ajungi intr-un oras nou pentru o calatorie de afaceri, o vacanta sau un city break. Cu toate acestea, foarte putini stiu istoria din spatele acestei industrii.

Desi poate parea surprinzator, conceptul de inchirieri auto are o istorie mai indelungata decat s-ar putea crede. De indata ce masinile au fost disponibile publicului larg, antreprenorii au identificat o cerere tot mai mare pentru inchriere.

Cele mai vechi consemnari privind inchirierile auto au aparut in jurul anului 1904. Atunci, un magazin de biciclete din Minneapolis a inceput sa ofere masini de inchiriat pentru prima oara. Cativa ani mai târziu, in 1912, a fost infiintata compania germana Sixt – una dintre cele mai mari din lume – , care a inceput mai intai cu trei masini de inchiriat, iar apoi s-a extins rapid.

In 1915, Joe Sanders din Nebranska, America a remarcat ca nimeni din zona nu eferea masini spre inchiriere, asa ca a angajat un agent de vanzari si a inceput sa inchirieze un Model T Ford. Treptat, compania sa a evoluat, ajungand sa aiba sucursale in peste 85 de state.

Dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, industria de inchirieri auto a inceput sa se dezvolte din ce in ce mai mult. Datorita calatoriilor aeriene, oamenii de afaceri au inceput sa zboare catre intalnirile lor, iar cand ajungeau la destinatie aveau nevoide de o masina de inchiriat.

In anii ′70 - ′80, marile companii de inchirieri auto au inceput sa se indrepte catre afacerea vanzarii masinilor uzate - prin vanzarea directa catre public a vehiculelor vechi. Concurenta crescuta in industria rent-a-car a dus treptat la schimbari de tarife in aceasta perioada, dar si la oferte si promotii din partea companiilor.  

In Romania, prima companie de inchirieri auto inregistrata a fost Carpati rent a car, fondata in 1942. Flota de masini cuprindea de la Dacia 1300, la Olcit sau Citroen Ami.

In zilele noastre, companiile isi maresc si diversifica in mod constant flota de masini pentru a incerca sa se plieze cat mai mult pe cerintele clientilor. In Cluj-Napoca, serviicii de inchirieri auto in Cluj pot fi gasite la Compexit Rent A Car, o companie cu o experienta de peste 20 de ani de mobilitate sub diverse forme.

Social