Sfaturi pentru condusul pe timp de iarna (2)

Sfaturi pentru condusul pe timp de iarna (2)

14 Dec. 2020

sfaturi pentru condus pe timp de iarna

Fie ca vorbim de zapada sau lapovita, fie de gheata si temperaturi scazute, toate au un efect asupra conditiilor in care conducem autoturismul. Tocmai de aceea este important sa ne pregatim masina pentru a fi adaptata conditiilor de iarna si sa conducem cu o atentie suplimentara. Intr-un articol trecut iti recomandam cateva sfaturi pentru condusul pe timp de iarna, iar astazi completam aceasta lista cu inca niste sugestii utile.

1. Verifica starea vremii inainte de a porni la drum!

Monitorizeaza conditiile meteorologice inainte de a incepe calatoria, nu doar la punctul de plecare, ci si la destinatie. Daca se pare ca drumurile vor fi prea periculoase sau ca anumite portiuni de drum vor fi fi blocate din cauza caderilor masive de zapada, verifica mai intai daca poti urma o alta ruta pentru a ajunge la destinatie sau schimba-ti planurile de calatorie!

2. Intretine adecvat masina pe timpul iernii!

Iarna pune presiune pe vehicul, deci trebuie sa depui si mai mult efort pentru intretinerea vehiculului pentru a te asigura ca masina este in perfecta stare de functionare. Pentru a sti sigur ca te deplasezi in siguranta, asigura-te ca anvelopele sunt in stare buna si au aderanta optima! Mai ales iarna, presiunea din anvelope trebuie verificata constant pentru ca variatiile de temperatura altereaza presiunea din anvelope.

3. Asigura-te ca ai echipamentele de siguranta in caz de avarie sau daca ramai blocat in zapada!

Conditiile de iarna agraveaza gravitatea potentialelor accidente, avarii sau alte neplaceri auto. Ar trebui sa pastrezi o jachetă, o patura si manusi in masina in cazul in care ramai blocat in frig.

Dincolo de acestea, o racleta ar trebui sa iti fie tot timpul la indemana pentru a o folosi pe suprafata parbrizului sau, la nevoie, pe oglinzile laterale. O perie pentru dat zapada sau o lopata ti-ar putea fi de asemenea de folos in cazul in care ramai inzapezit.

4. Acorda mai mult timp pentru a ajunge la destinatie!

Calatoriile pot dura mai mult in timpul iernii decat in alte perioade ale anului, mai ales daca drumurile sunt inghetate sau anumite zone de carosabil sunt blocate din cauza zapezii abundente. Condusul in conditii meteorologice nefavorabile este suficient de stresanta fara presiunea adaugata de a intarzia, asadar alege mai degraba sa pornesti la drum mai devreme.

5. Cunoaste traseul!

Inainte de a porni la drum, asigura-te ca stii traseul, atat cat se poate, pentru a evita opriririle bruste si schimbarile rapide de directie, care ar putea provoca coliziuni cu masinile pe drumuri alunecoase.

Categorii