Sfaturi pentru condusul pe timp de noapte - Compexit

Sfaturi pentru condusul pe timp de noapte

29 Oct. 2021

Sfaturi pentru condus pe timp de noapte

Condusul pe timp de noapte este mult mai solicitant decat cel pe timp de zi. Atunci cand conduci, aproape 90% din abilitatea de reactia se bazeaza pe vedere, iar aceasta scade semnificativ noaptea. Desi unii soferi prefera condusul pe timp de noapte datorita faptului ca drumurile sunt mai libere, exista o serie de factori care cresc gradul de pericol si risul de a fi provocate accidente. Tocmai din acest motiv, am pregatit pentru tine cateva sfaturi de care sa tii cont inainte de a porni la drum pe timp de noapte.

Nu pleca la drum obosit

Oboseala se caracterizeaza prin stare de somnolenta, scaderea performantelor fizice si mintale si reducerea vigilentei.Tocmai din acest motiv, condusul atunci cand nu esti odihnit poate fi la fel de periculos precum condusul sub influenta alcoolului sau a altor substante. Avand in vedere toate acestea, este foarte important sa fii odihnit inainte de a te urca la volan.

Daca obosesti dupa mai mult timp de condus, iti simti pleoapele grele, devine dificil sa iti tii ochii deschisi si sa ramai concentrat, cel mai potrivit ar fi sa faci o pauza de la drum si sa te odihnesti. O cafea sau un energizant te pot ajuta pe moment, insa nu vor fi la fel de eficiente ca o pauza de odihna.

Concentreaza-te la drum

Condusul pe timp ne noapte necesita mai multa vigilenta, atentie si concentrare decat in mod obisnuit. Fii atent la drum si la semnele de circulatie. Nu te uita in telefon, iar daca in masina sunt si alti pasageri, concentreaza-te mai mult la drum decat la discutiile cu acestia.

Foloseste luminile corespunzatoare

Pentru a usura condusul pe timpul noptii, adapteaza-ti luminile in mod corespunzator. Astfel, in orase sau pe drumurile bine luminate foloseste luminile de intalnire astfel cat sa nu-i orbesti pe ceilalti participanti la trafic. In afara acestor zone, foloseste faza lunga pentru a creste vizibilitatea si pentru a putea circula in siguranta. De asemenea, evita sa privesti spre farurile autoturismelor care vin din sens opus, pentru ca acestea te vor orbi, si urmareste marcajul liniei pana cand depasesti masina.

Consulta traseul inainte de a pleca a drum

Daca urmeaza sa faci un drum lung si pe care nu ai mai fost, este recomandat sa consulti inainte traseul. Alege drumuri nationale si judetene in care trebuie sa fii activ si sa faci schimbari in mod regulat pentru a nu interveni monotonia traseului si oboseala. De asemenea, consulta si prognoza meteo. Daca vremea nu pare sa fie favorabila deloc si exista posibilitatea de a amana calatoria, atunci fa-o. Daca insa nu exista posibilitate de amanare, condu cu mare grija si adapteaza viteza in functie de conditiile meteo si de drum.

 Nu uita sa iti pregatesti masina inainte de a pleca la drum. Verifica stare acesteia, verifica functionalitatea luminilor si sterge parbrizul, luneta si oglinzile astlfel incat sa ai o vizibilitatea ridicata. Daca te decizi insa sa rezervi un automobil de la un serviciu de inchirieri auto Cluj, poti vizualiza flota Compexit Rent a Car.

Social